Har du hört talas om bikramyoga? Kanske har du det, kanske har du inte. Det här är en yoga form som har blivit otroligt populär på senaste tid, så populär att till och med många gym har börjat att erbjuda klasser. Gillar du extrem värme och träning på en och samma gång så kan detta vara alternativet för dig, men kom ihåg att du kommer att svettas – mycket mer än vad du någonsin kunnat föreställa dig!

Enkelt förklarat kan man säga att bikramyoga är yoga som utförs i 40 graders värme. Här är det dock inte enbart värmen som har betydelse. Det är även 40 % luftfuktighet i rummet. Häftigt, eller hur!? Tittar du på kurser eller bikramyoga på gym så kan de även gå under namnet Hot yoga, vilket egentligen beskriver yogaformen ännu bättre än det ursprungliga namnet.

Vad är vitsen med värmen?

Nu kanske du funderar över vitsen med att träna i ett rum med 40 graders värme, men det finns en god orsak till att göra detta. Målet är att låta värmen hjälpa din kropp att mjuka upp sig, samtidigt som du blir starkare (både fysiskt och psykiskt) och blir av med gifter och slaggprodukter i kroppen. Hot yoga och bikramyoga kan skilja sig åt beroende på vart du vänder dig. Bikramyoga följer ett stadigt schema av 26 olika typer av ställningar och positioner, medan Hot yoga kan vara andra positioner som inte ingår i serien, men som ändå utförs i ett mycket varmt rum.

Vem passar bikramyoga för?

Den här träningsformen passar utmärkt för den som tycker om värme, naturligtvis, men även för den som vill ha en mycket psykisk och fysiskt utmanande yogaform. Väljer du bikramyoga så är positionerna mer strikta än Hot yoga.