Yoga är bra för hela kroppen och utövar du yoga kontinuerligt så kommer du upptäcka att du blir rörligare i kroppen, får mindre värk och att du ökar både din förbränning och ämnesomsättning. Fördelarna är många och kombinerat med annan träning så kan du förbättra din hälsa oerhört mycket.

Varva Yoga med styrketräning

Man brukar säga att yoga är bäst träning för din rörlighet och att kombinera det med styrketräning för att bygga styrka i dina muskler är en perfekt kombination. Det bästa är att köra varannan gång men olika sorters övningar. Varierad träning måste inte innebära flera dyra medlemskap på olika gym. Satsa istället på en riktigt bra och professionell träningsbänk för hemmabruk. Du kan lätt köpa en träningsbänk online och få den hemlevererad och de finns i alla möjliga olika varianter. Det finns allt från enklare hopfällbara britsar till större bänkar liknande de som finns på gym.

Bäst övningar för kroppen

Det bästa om du tränar yoga är att se till att du är jämnstark i hela kroppen. Bålen är väldigt viktig att stärka då den hjälper dig hålla balansen vid yoga. Till detta hör alla sorts mag- och ryggövningar.

Klassiska situps och rygglyft är lätta att få till både på gym och hemma. Vid rygglyft ligger du på magen, sätter händerna bakom huvudet och lyfter bröstet mot taket i en smidig kort rörelse. Håll positionen några sekunder och sänk sedan långsamt ned bröstet igen. Rygglyft är väldigt bra just för ländryggen och som ett plus så tränar du dessutom rumpan.

Träning för överkroppen innefattar övningar som stärker biceps, triceps, axlar och bröst medan träning för underkroppen täcker ben, rumpa och höfter. Man kan med fördel införskaffa gummiband och fästa vid sin träningsbänk för att träna samtliga muskelgrupper. Prova dig fram tills du hittar en position där du får rätt motstånd. Kom ihåg att inte överanstränga dig utan ha tålamod med din träning. Det är viktigt att värma upp ordentligt innan du börjar träna. Ta en snabb promenad utomhus för att få upp flåset fint.

Kosthållning och träning

För att orka med att träna så bör du tänka på vad du stoppar in dig både före och efter träningen. En lite mindre måltid någon timme innan träningen är viktigt så att du orkar med, gärna kolhydrater kombinerat med protein. Protein bygger upp din kropp och kolhydraterna hjälper till att fylla på dina energidepåer. Att man äter är viktigare än vad man äter men försök tänka nyttigt och att inte äta för stora portioner. Vatten är givetvis viktigt före, under och efter ditt träningspass, oavsett om du tränar yoga eller styrka.