Yoga kommer med så otroligt mycket frihet. Mycket mer frihet än många andra typer av träningsformer som finns att ta del av. Du behöver inte ha någon specifik utrustning eller invänta någon speciell säsong för att kunna träna och du behöver heller inte befinna dig på en speciell plats. På så sätt är yoga otroligt fritt, men ändå är det många som funderar över om det är bäst att träna i det egna hemmet eller om man ska vända sig till en yogastudio.

Fördelar och nackdelar

Det finns många fördelar och nackdelar med båda alternativen och det gäller att hitta det som passar dig själv bäst.

Yoga hemma – Väljer du att utöva yoga hemma så kan du alltid säkerställa att du har lugn och ro omkring dig. Du kan välja vilken tid som passar dig bäst och behöver inte anpassa dig efter ett schema. Kanske kommer du också att ha lättare att slappna av när det inte är många andra kursdeltagare runtomkring dig? Det finns såklart många fördelar med att träna yoga hemma, men även här så finns det nackdelar. Det kan vara svårt att komma igång om soffan drar dig djupare ner under filten och du kan också lätt bli distraherad av andra saker som behöver göras. Familjemedlemmar för oljud i rummet bredvid och om du öppnar ögonen kommer du se den enorma påsen med tvätt som behöver vikas.

Yoga i studio – Att yoga i studio är ett mycket vanligt alternativ och det finns många bra saker med detta. För det första så kommer du att få tillgång till en professionell instruktör som säkerställer att du utövar allt från andning till positioner på rätt sätt. Du kommer också att kunna befinna dig i ett rum där alla har samma mål, vilket betyder att du inte behöver störas av tv-apparater eller andra ljud. Nackdelen med att utöva yoga i en studio är att du måste anpassa dig efter de tider som kurserna erbjuds och du måste också räkna med att det tar tid (och kraft) att ta sig till och från studion. Ska du hämta barn på skola eller förskola kan det därför vara svårt att kunna komma iväg på de tider som yogastudion erbjuder.

Det finns inga rätt eller fel! Du måste välja det alternativ som passar dig bäst. Naturligtvis kan du också kombinera. Du kan utöva yoga hemma och ta enstaka kurser när du känner att du behöver.