Det finns mängder av olika tekniker att använda sig av när man vill utöva yoga och alla fungerar de på olika sätt, även om målet alltid är detsamma. Yoga är ett mycket bra alternativ för den som vill lära sig att bli mer avslappnad, bli av med stress, men även öka sitt självmedvetande och bli starkare fysiskt. Här nedan kan du läsa om några av de vanligaste yogaformerna som du kan testa på.

Yinyoga

Yinyoga är ett mycket bra alternativ för den som längtar efter lugn och stillhet i sitt liv och sinne. Här är det återhämtning som man fokuserar väldigt mycket på och det är långa stretchövningar som står i fokus. Det kan t.ex. lämpa sig väldigt bra om du har många emotionella eller fysiska spänningar och lindrar även den som liter av smärtproblematik.

Mediyoga

Mediyoga är en förkortning på medicinsk yoga och den här träningsformen är anpassad efter dina specifika behov. Metoden är oftast mjuk och fokus ligger på olika andnings- och meditationsövningar. Det är idag inte ovanligt att vårdpersonal får utbildning inom mediyoga just för att kunna praktisera detta och hjälpa patienter på ett annat sätt än genom enbart medicinering. Det finns mediyoga för patienter som är helt sängliggande, stillasittande eller har full rörelse i kroppen.

Kundaliniyoga

Kundaliniyogan passar de allra flesta människor och är en relativt okomplicerad form av yoga. Tekniken går ut på att frigöra energi i hela kroppen, men även att jobba mycket med det spirituella. Här börjar man oftast klassen eller kursen med att sjunga ett mantra. Antingen sjunger man tillsammans eller så är det yogainstruktören som för mantran innan klassen börjar med de olika övningarna. Övningarna kan vara både långsamma och snabba, men målet är att släppa blockeringar från kropp och sinne.

Ashtanga

Det är inte alla som ännu har hört talas om yogaformen ashtanga, men den här yogaformen är utmärkt för den som vill träna sig till en starkare och hälsosammare kropp med mer flexibla leder. Vill man utöva den här yogaformen så är det fysiken som ligger i fokus. Du kommer att få jobba med hela kroppen och går från position till position, likt en serie. Den ena positionen kommer att förbereda dig för den andra, likt en serie av olika ställningar. Du går dock bara vidare till position nummer två när du har bemästrat den första.